2410 541515 | info@lfcmed.gr

Οι μάσκες της Lariplast και επόμενα σχέδια του Γ. Τσερέπα

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

 Το εργοστάσιο της Lariplast, που βρίσκεται στο 6o χλμ. της Εθνικής οδού Λάρισας - Αθηνών, σταμάτησε την παραγωγή του στις 15 Απριλίου, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορoνοϊού.

Δύο εβδομάδες μετά από εκείνη την ημέρα, η εταιρεία, είναι έτοιμη να αρχίσει και πάλι την παραγωγή. Αυτή τη φορά στις δύο γραμμές παραγωγής που αγόρασε από την Κίνα για την παραγωγή χειρουργικών μασκών. Η παραγωγή των πλαστικών μιας χρήσης, -βασικό αντικείμενο δραστηριότητάς της Lariplast- αναμένεται να πάρει εκ νέου μπροστά από τα τέλη  Μαΐου.

Η παραγωγή μασκών αποτελεί νέο επιχειρηματικό εγχείρημα για την Lariplast, το οποίο ο 50χρονος Γιάννης Τσερέπας, που διοικεί την τα τελευταία 24 χρόνια, το συνδέει όχι με την ευκαιρία που υπάρχει λόγω των ελλείψεων, αλλά με την ανάγκη του ιδίου και της ομάδας του να προσφέρει στην πατρίδα ένα προϊόν που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έλλειψη. Ο ίδιος χαρακτηρίζει "εθνικά αναγκαία και φορτισμένη συναισθηματικά" τη συγκεκριμένη επένδυση που άγγιξε τα 3 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από ιδία κεφάλαια –μόνο τα μεταφορικά για την εισαγωγή των μηχανών από την Κίνα που ήρθαν αεροπορικώς μέσα σε μια ημέρα κόστισαν 150.000 ευρώ. Ο στόχος είναι η κάλυψη πρωτίστως των αναγκών των νοσοκομείων, και των πολιτών της Ελλάδας και δευτερευόντως οι εξαγωγές.

Η παραγωγή, η οποία μηνιαίως θα φθάνει τα 9 εκατομμύρια τεμάχια - οι γραμμές θα λειτουργούν 24ωρες το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα- θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και οι παραδόσεις εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Πρώτος σταθμός τα νοσοκομεία από τα οποία η εταιρεία αναμένει να τις δοθούν στοιχεία για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Αρκούν όμως αυτές οι ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας; Η απάντηση είναι όχι. Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό η Ελλάδα χρειάζεται ημερησίως τουλάχιστον 5 εκατομμύρια μάσκες. Για τον λόγο αυτό το ενδεχόμενο η Larisplast να προχωρήσει σε μια ακόμη επένδυση για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων με στόχο τον υπερδιπλασιασμό της παραγόμενης ποσότητας χειρουργικών μασκών, ο κ. Τσερέπας δεν το αποκλείει.

Τι τύπου όμως χειρουργικές μάσκες θα παράγει η Lariplast και ποιο θα είναι το κόστος αγοράς τους; Οι μάσκες θα είναι πιστοποιημένες τύπου 2 και τύπου 3 που παρέχουν ασφάλεια άνω του 98% και όχι τύπου 1 που υπάρχουν σήμερα στην αγορά και η ασφάλεια του φίλτρου είναι κάτω από το 95%, λέει στο Capital.gr ο κ. Τσερέπας. Σχετικά με το κόστος αγοράς, θα είναι δύο και τρεις φορές πιο κάτω από την τιμή που πωλούνται σήμερα, σημειώνει ο ίδιος ο οποίος αναφέρει πως την πρώτη ύλη για την παραγωγή των μασκών την προμηθεύεται η Lariplast από το Πλαστικά Θράκης.

Γιατί όμως η Ελλάδα όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έφθασαν στο και ένα για να ξεκινήσουν την παραγωγή χειρουργικών μασκών και  εξαρτώνταν από εισαγωγές π.χ. από την Κίνα; "Γιατί τα προϊόντα του Ευρωπαϊκού Νότου είναι commodity, δέχονται τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα και την Τουρκία οι οποίες επιδοτούν τις εξαγωγές και παρ’ ότι η κοινοτική νομοθεσία το απαγορεύει, ο Ευρωπαϊκός Βορράς κάνει τα στραβά μάτια για να πουλήσει την τεχνολογία  και τις πρώτες ύλες του στις χώρες παραγωγής", εξηγεί ο κ. Τσερέπας.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις χειρουργικές μάσκες. Αντίστοιχα ζητήματα υπάρχουν στα πλαστικά μιας χρήσης, βασικό αντικείμενο της Lariplast, όπου η επιδότηση των εξαγωγών από την Κίνα και την Τουρκία κυμαίνεται από το 10-35% της εξαγόμενης αξίας, όπως και σε άλλα προϊόντα όπως π.χ. τα τρόφιμα και τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας. Προβλήματα τα οποία οφείλονται, όπως λέει ο ίδιος, στην έλλειψη ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ικανών να προστατέψουν τα συμφέροντα όλων των χωρών μελών της ΕΕ από αθέμιτες πρακτικές.

Όμως παρά τα προβλήματα του χθες, όπως π.χ. η νόθευση του ανταγωνισμού από την Κίνα και την Τουρκία και αυτά που δημιουργεί η υγειονομική κρίση του σήμερα, η οποία πλήττει άμεσα και την οικονομία και κλάδους όπως αυτός του food service, βασικό πελάτη της Lariplast, ο κ. Τσερέπας επιλέγει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

"Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα σε ρίξει το άλογο, σημασία έχει πόσες φορές θα το ξανα καβαλικέψεις, μου έλεγε ο πατέρας μου", αναφέρει στο Capital.gr. Ο ίδιος το πάει ένα βήμα παραπέρα. Το μότο του "adapt or die”, ίσως να αποτελεί και τον βασικό μοχλό προσαρμογής της Lariplast στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία από τη Λάρισα που διαθέτει δύο εργοστάσια σε Ελλάδα και Γαλλία και τζιράρει 32 εκατ. ευρώ εξάγοντας πάνω από το 60% της παραγωγής της σε 20 χώρες, ετοιμάζεται για την είσοδό της σε νέες δραστηριότητες και κλάδους. Όπως είναι η παραγωγή χάρτινων ποτηριών μιας χρήσης. Πρόκειται για επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ η οποία έχει ήδη αποφασισθεί και θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Εκτός όμως από τα χάρτινα ποτήρια η Lariplast ετοιμάζεται για την είσοδο σε μια ακόμη κατηγορία προϊόντων, για την οποία ο κ. Τσερέπας δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται για επένδυση στην πρωτογενή παραγωγή. 

Πηγή : capital.gr